HISTORIE

N

Kwaliteit sinds 1978

N

Maatwerk is ons specialisme

N

Wensen van de klant

Historie

W.J.W.M. (Wim) Biemans begon in maart 1978 aan ‘Laageinde’ te Waalwijk in de schuur achter zijn woonhuis. Hij was toen 23 jaar oud en had toentertijd nog een deeltijd-dienstverband bij de plaatselijke aannemer Jan de Teuling. Toen de klantenkring die in het eigen bedrijf werd gestoken in drie maanden tijd al zover was gegroeid is besloten om volledig bij de aannemer uit dienst te treden. Deze aannemer, die Wim vrij liet in zijn ontwikkeling, is daarna nog vele jaren trouwe klant gebleven.

Rond juni 1978 kwam de gemeentelijke ambtenaar Jan Sleegers regelmatig binnen lopen in de bekende schuur. Het was voor hem duidelijk dat het bedrijf al goed van de grond kwam en merkte richting Biemans op dat wanneer hij in de toekomst meer zou willen met zijn bedrijf dat het hier niets zou gaan worden. De gemeente Waalwijk zou in 1979 met de bouw van een nieuw deel industrieterrein beginnen. Dit was de mogelijkheid voor Biemans om zich in te kunnen schrijven voor een bedrijfshal die nog gebouwd moest worden. Hij had hierbij het voordeel dat hij de inschrijving altijd nog terug kon trekken, omdat de bouw nog maanden op zich zou laten wachten. Op deze manier had hij voldoende tijd om het te regelen. De schep werd in Maart 1979 voor het eerst in de grond gezet. De specifieke locatie was de ‘Industrieweg’ in Waalwijk op bedrijvenpark ‘Haven 5′.

Het pand werd opgeleverd in Augustus 1979 en was op dat moment het eerste bedrijf op de nieuwste bedrijfsgrond van Waalwijk. Toentertijd was slechts het middengedeelte van de bedrijfshal gebouwd. De grenzen hiervan zijn door de aanwezige stalen constructie nog duidelijk zichtbaar. Wat hedendaags de kantine voor het personeel is, was vroeger het kantoor. Het gebouw stond nog echt in de kinderschoenen. De stroomkabel die het pand van de nodige elektriciteit voorzag, liep bovengronds vanuit het elektrahuisje. De gemeente ging op dit moment niet zo snel, maar Biemans, ambitieus als hij was, had maar een missie: intrekken en produceren.

Het eerste personeelslid was een logisch vervolg op Biemans’ ambitie. Zijn wens was om te groeien en de vraag naar aanbod gaf een stijgend perspectief. In korte tijd waren er totaal 4 man werkzaam in “de nieuwe werkplaats”. De werkzaamheden op dat moment waren voornamelijk Grenen kozijnen en toebehoren. Op een gegeven moment werd de vraag naar tuinhuisjes steeds groter en ook die werden inmiddels binnen het pand geproduceerd. Destijds maakte Biemans ook zijn eerste trap, die toch vaak wel een kroonjuweel werd genoemd. In 1985 werd de voorzijde van het pand uitgebreid en in de jaren die daarop volgden is de voortuin regelmatig veranderd. In 1990 is de achterzijde uitgebreid. Na deze uitbreidingen was de grond rondom het bedrijf simpelweg op. Uitbreiding was niet meer mogelijk door de komst van meerdere bedrijven. Het aantal personeel bleef druppelsgewijs stijgen tot Biemans een bezetting had van 14 personeelsleden. Het bedrijf produceerde redelijk eenzijdig; er was simpelweg vraag naar veel dezelfde producten. Naar mate de tijd verstreek, we praten nu vanaf 2002, is Biemans steeds specifiekere werkzaamheden gaan verrichten. De komst van CNC-machines is nooit aantrekkelijk geweest, Biemans stond voor het echte ambachtelijke en vaak afwijkend timmerwerk. Ondanks dat het aantal werknemers is geslonken, is Biemans nog altijd sterk in zijn produceren. Het bedrijf groeide uit tot een specialistisch houtbewerkingsbedrijf dat vandaag de dag betere kwaliteit producten dan ooit tevoren levert.

Geïnteresseerd in ons product?